tiistai 12. toukokuuta 2020

Tastingeista yleistä höpöttelyä

Viskin juomisen toteuttamisessa vaihtoehtoja riittää joka lähtöön, esimerkiksi kotona saunan päätteeksi lasillinen, kavereiden kesken pullo auki ja sikari palamaan, mitä näitä nyt onkaan. Aina ei voi puhua viskien harrastamisesta, koska moni haluaa viskiä vaikka kakkosjuomaksi oluen viereen eikä tällöin välttämättä kiinnitetä tarkempaa huomiota siihen viskilasin sisältöön. Jos tavoitteena on keskittyä tarkemmin siihen lasissa olevaan viskiin ja saada uusia oivalluksia, on paras vaihtoehto maistelutilaisuus eli tasting. Jutellaan seuraavaksi vähän tarkemmin, mitä tasting vaatii ja missä sellaiseen pääsee osallistumaan.

Tastingin järjestäminen on todella helppoa ja se onnistuu kotona tai baarissa, yksin tai porukalla. Jo vanhoihin pergamentteihin on kirjoitettu, että missä kaksi tai useampi viski yhdessä kokoontuu, kutsuttakoon sitä tastingiksi. Tylysti vaan siis yhden lasin sijaan kaksi lasia pöytään eri sisällöillä pöytään ja tasting voi alkaa. Ajatuksena tastingeissa on se, että siinä tulee mahdollisuus vertailla viskejä toisiinsa ja havaita samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia. Samalla makuaisti pääsee myös kunnolla tottumaan viskiin, jolloin laseista alkaa löytymään uusia aromeita. Käyn nyt läpi omia ajatuksiani ja kokemuksiani kolmeen eri tastingin tyyppiin liittyen.

1. Baarien järjestämät tastingit


Useat baarit järjestävät säännöllisesti tastingeja ja voin erittäin lämpimästi suositella sellaisiin osallistumista. Kyseiset tapahtumat noudattavat useimmiten jotain tiettyä teemaa, kuten tietyn tislaamon tuotteet, savuiset viskit, irlantilaiset viskit tai muuta vastaavaa. Kokonaisuus on suunniteltu siten, että viskit sopivat toistensa kanssa juotavaksi ja järjestys menee miedoimmasta vahvimpaan. Lisäksi mukana on ammattilainen vetäjänä kertomassa tuotteisiin liittyvää historiaa ja muuta mielenkiintoista. Tastingin alussa jokainen saa eteensä laseissa kaikki illan aikana tarjottavat viskit, joita pääsee etukäteen hieman nuuhkimaan ja ihmettelemään. Maistelun edetessä kuunnellaan tarinoita ja tietoa viskeistä ja maistetaan yksi kerrallaan pöydällä olevista laseista. Tässä vaiheessa ei juoda kaikkea, koska ohjatun osuuden päätyttyä pääsee vielä palaamaan ensimmäisiin viskeihin ja tekemään omaa vertailua. Toisella kierroksella saattaa hyvin löytyä uusia makuja ja mielipiteitä juomiin liittyen. Itse vedän perinteisesti lasit loppuun siten, että mielestäni paras viski jää viimeiseksi.

Tällaisessa tapahtumassa pääsee erittäin hyvin viskifiilikseen ja samalla tulee saatua loistavia vinkkejä omia pullohankintoja varten. Järjestävän tahon kannalta tastingeissa on selkeää markkinointiarvoa, joten osallistuminen on sisältöön nähden erittäin kohtuullisen hintaista. Toki kaikki on suhteellista ja kalleimmat maistelutilaisuudet maksavat satoja euroja. Sellaisilla summilla saakin sitten jo aika legendaarista tavaraa pöytään. Olen itse käynyt toistakymmentä ohjattua baaritastingia ja niissä kaikissa hinta on ollut n. 20-40 euroa, sisältäen 5-7 pullosta 2cl annokset. Tämänkin hintaluokan tapahtumissa olen saanut maistaa viskiä useamman sadan euron hintaisista pulloista ja kerran jopa lähes tuhannen euron pullosta.


2. Baarissa tasting ihan muuten vaan


Kunnon maistelun järjestäminen baarissa ei vaadi erityistä tapahtumaa, vaan se voi onnistua helposti koska tahansa. Hyvissä viskibaareissa henkilökunnalla riittää ammattitaitoa ja heiltä saa aina hyviä vinkkejä tilaamista varten. Mikäli tiskillä pyytää tastingia tietyllä teemalla, sellainen järjestyy varmasti. Listalla saattaa olla etukäteenkin määriteltyjä kokonaisuuksia hintoineen, mikäli mielessä ei ole jotain tiettyä kohdetta. Olen nähnyt mahdollisuuksia myös oman ohjatun tastingin tilaamiselle, mikäli sellainen kiinnostaa vaikka kaveriporukalla. Tässä ei kuitenkaan tarvita aina mitään suurempaa spektaakkelia. Lähtökohdaksi suosittelen, että älä koskaan tilaa yhtä viskiä 4cl, vaan mieluummin kahta viskiä 2cl. Sillä ajatuksella pääsee jo pitkälle!


3. Kotitasting


Mikäli lähipiiristäsi löytyy muita innokkaita viskinjuojia, mikä olisikaan parempi, kuin yhdistää voimat ja laittaa valikoiman parhaimmisto yhteen pöytään. Kotitastingin vetäminen on hyvä keino saada maistettua useampia tuotteita ilman että se vaatii keneltäkään valtavia henkilökohtaisia investointeja. Kyseessä on varmasti ainakin litrahinnalla laskettuna edullisin viskiharrastuksen muoto. Kotimaisteluissa ei toki ole ammattilaista kertomassa tuotteista, joten jonkun kannattaa etukäteen katsoa tietoa juotavista viskeistä jos mukaan halutaan mitään esittelyosuutta tuotteista. On myös toki mahdollista sopia, että jokainen osallistuja kertoo muille omasta viskistä, tai miten asian haluaakaan hoitaa. Pullojen lisäksi jokaisen kannattaa ottaa laseja mukaan, esimerkiksi 2kpl riittää, jotta hyvät aromit eivät mene väärässä astiassa hukkaan.

Meillä on nykyään pieni aktiivinen porukka, jolla olemme järjestäneet tastingeja hyvin säännöllisesti. Lähtökohtana oli aluksi, että jokainen tuo mukanaan jonkun pullon, mutta koska osa osti uusia tuotteita toisia aktiivisemmin ja myös pullojen hinnat vaihtelivat, päädyttiin pian käyttämään laskuria ja tasaamaan rahat lopuksi. Näin kuka tahansa voi nykyään ottaa vaikka kaappinsa kalleimman pullon mukaan jaettavaksi ja saada sen huomioitua rahanjaossa. Lisäksi kenellekään ei voi tulla pitkällä tähtäimellä epäreilu olo kustannusten jakautumisen suhteen. Myös tastingin sisällöstä saadaan laadukkaampi, koska joku voi tuoda vaikka pari-kolme sopivaa pulloa, mikäli juuri häneltä löytyy paras valikoima teemaan liittyen.

Tässä vaiheessa huomioitakoon, että maistelu ei välttämättä vaadi seuraa, vaan esimerkiksi itse vedän välillä yksinkin parin-kolmen viskin minitastingeja. Tarkemmin ajateltuna käytännössä kaikki viskiharrastukseni tapahtuu tastingien muodossa. Vaikka en aina vertaile eri tuotteita keskenään, on mielestäni hyvä juoda miedompaa viskiä "startteriksi" ennen voimakkaampaa tai savuisempaa viskiä. Tällä tavalla koen saavani parhaiten makua irti jälkimmäisestä tuotteesta.


Tulevaisuuden maisteluhommat


Viime viikonloppuna saimme järjestettyä Highland Park-tastingin, joka oli ollut pitkään odotuksissa. Baaritastingien suhteen on pidempi tauko käynnissä ja maistelut tapahtuvat todennäköisesti vain kotioloissa ainakin vielä jonkin aikaa. Lähitulevaisuudelle ei ole vielä tarkempia suunnitelmia, muuta kuin että seuraava maistelu vedetään savuisella teemalla. Siitä eteenpäin mennään puhtaasti sen mukaan, mitä viskejä porukka hankkii kaappeihinsa. Perinteisesti uusien pullojen hankinta kuitenkin lisää paineita uuden tastingin järjestämiseen. Pitkäaikaisempana suunnitelmana minulla on järjestää blendiviskeihin keskittyvä vähän suurempi kattaus. Tähän tilaisuuteen kerään viskikirjani suosituksista ja nettiarvosteluista sarjan pullotteita, joiden hinta on Alkossa maksimissaan n. 30 euroa. Tavoitteena on löytää halvimmasta hintaluokasta ne laadukkaimmat tuotteet. Kaapissani on jo muutama avaamaton pullo valmiina, mutta ennen toteutusta tarvitaan vielä täydennysreissu Viron puolelle. Loppupeleissä tarjolle tulee jopa 10-12 eri blendiä, eli 2cl annoskoosta huolimatta tapahtumasta tulee hieman normaalia tastingia railakkaampi.

Näillä ajatuksilla mennään eteenpäin ja palataan taas seuraavilla kerroilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...