perjantai 8. tammikuuta 2021

Kotipullotteiden esittelyä

Hyvää alkanutta vuotta!

Kaapissani on viime vuoden aikana kypsynyt vähän kaikenlaisia liemiä, mutta hiljattain on vihelletty peli poikki kaikista blendiviskien kypsytyksistä, lukuunottamatta pari viikkoa sitten aloitettua pidempää omenapuuprojektia. Nyt on siis erinomainen hetki esitellä kaikki uudet tuotteet ja jakaa tämän hetken ajatukset näistä kotikypsyttämisestä. Samalla on tietenkin pakko raottaa korkkia Highland Park-pullosta, johon ei olekaan kajottu vielä kertaakaan.

Kuten kuvasta näkyy, pulloratkaisut ovat hieman luovia, mutta sisältö ratkaisee ja onneksi etikettien design on tottakai timanttista laatua. Parempia pulloja saadaan järjestettyä, mikäli sisältö todetaan sen arvoiseksi, mutta sehän selviää seuraavassa katsauksessa!


Border Village's Playground - Grant's-tammikokeilu

Ensimmäisestä pullosta löytyy kokeiluerä, jossa samaan purkkiin on laitettu Grant's-sekoiteviskiä sekä neljää eri tammea (paahdot 120, 180 ja 220 astetta sekä poltettu). Ideana oli kokeilla kypsytystä usealla eri tammityylillä samassa purkissa ja samalla vetää homma hallitusti överiksi. Projekti kesti hieman yllättäen reilut 3kk, tarkalleen ottaen 104 päivää.

Tuoksussa tuntuu vähän makeutta, tammisuutta ja kuivaa tanniinisuutta. Hitusen rikkonainen paletti, mutta olosuhteisiin nähden yllättävän menevä.

Maussa tuntuu samalla tavalla pääosassa tuhti mausteinen tammi, mutta mukana on myös makeuden vivahdetta. Yleisolemus silti piikittelevä ja kitkerä. Tämä oli kokeiluerä ja vaikka valmis tuote on saanut aikaa asettua pullossa, on tämä epämiellyttävä ja kehno kokonaisuus. Hyvä esimerkki siitä, että tällaisessa purkkikypsytyksessä viskin määrään nähden on todella suuri määrä kontaktia puuhun, joten hyvät ja huonot vaikutukset tulevat erittäin nopeasti esiin. Kannattaa siis seurata projekteja säännöllisesti!


Border Village's Single Jar - paahdettu tammi

Toisena tuotteena on yhdellä tammityylillä kypsytelty tuote, joka tunnetaan myös Single Jar-nimikkeellä. Taustalla on 220 asteessa paahdettu kerran käytetty tammipalanen, joka on 5kk ajan saanut vaikuttaa raaka-aineena toimivaan Johnnie Walker Red Rye Finish-viskiin.

Tuoksu on mukava ja esille tulee välikokeiluista tuttu uunissa paahdettujen keksien sävy, joka hedelmäisyyden kera pelaa kivasti Red Ryen bourbonimaisten piirteiden kanssa. Tässä vaiheessa ei mitään pahaa sanottavaa.

Maku nostaa esiin paahteista ja hedelmäistä tyyliä ja myös pieni kipakka mausteisuus hiiviskelee taka-alalla. Paahteisuus ja tammisuus muodostavat miellyttävän jälkimaun, joka pysyy suussa yllättäen jopa keskipitkänä. Kokonaisuus on aika mukava, vaikka tämä ei mitään huikeita kokemuksia annakaan. Kypsytysaika oli sopivan mittainen ja pidempi odottelu olisi saattanut lisätä mausteisuutta liiallisesti ja kitkerämpään suuntaan. Omalaatuinen perusblendi, jota ei ainakaan kokiksella tarvitse jatkaa.


Border Village's Single Jar - poltettu tammi

Tämä on ikään kuin sisartuote äskeisen kanssa, mutta teemana on kerran käytetty poltettu tammipalanen. Kypsytys on aloitettu ja lopetettu äskeisen kanssa samaan aikaan, mutta tässä on viskin määrä on suhteessa vähän suurempi, joten kypsymisen pitäisi olla hieman maltillisempaa.

Odotusten mukaisesti on tuoksun pääpainona on tummasävyinen makeus ja lievä mausteisuus. Synkkä, mutta pehmeä tyyli.

Maku alkaa tuoksusta tutulla makeudella, mutta mukaan hyppää tummasuklainen vivahde, pienenpieni hedelmäisyys ja tukeva mausteisuus. Tässäkin jälkimaku on keskipitkä ja varsin miellyttävä. Tästä tuotteesta minulla itse asiassa oli viime kerralta vähän huonompi muistikuva, mutta ehkä pullossa oleskelu on tehnyt hyvää ja tämä on tämän kolmikon paras puteli. Ihan hyvin meni siis kokeilu!


Border Village's Red Rye Batch 2

Tästä kuvasta löytyy jatko-osa ensimmäiselle omalle pullotteelleni. Teema pysyy samana, eli raaka-aineena toimii Johnnie Walker Red Rye Finish. Viime erässä kypsytettiin neljää tammityyliä omissa purkeissaan ja kattavan testailun perusteella parhaaksi komboksi osoittautui sekoitus näitä kaikkia. Tässä tuotteessa noudatetaan samoja oppeja ja taustalla on 120, 180 ja 220 asteessa paahdetut tammet sekä poltettu tammi. Kaikki puupalat ovat olleet käyttämättömiä eli puhutaan "virgin oakista". Tällä kerralla kypsytysaika on 3kk, eli huomattavasti viime kertaista pidempi.

Tuoksu on miellyttävä ja tasapainoinen, jossa makeus ja vaniljaisuus ovat selvästi kärjessä, mutta mukana esiintyy myös leivonnaisten tuoksua sekä pieni mausteisuus.

Makukin tarjoaa ensin makeampaa puolta, mutta tumma paahto ja poltetun tammen pullosta tuttu synkempi sävy hyppäävät mukaan kekkereihin. Mausteisuus on läsnä, mutta enemmän statistin roolissa. Makupaletti kertoo heti, minkä takia kaikkien eri tammityyppien yhdistelmä tuli viime kerralla todettua parhaaksi ratkaisuksi. Jälkimaussa makeus ja mausteisuus haihtuvat vähitellen ja tämäkin on keskipitkäksi luokiteltava. Onnistunut ja kiva tuote, joka on uuden tammen käyttämisen johdosta saanut selkeitä jenkkituotannon vaikutteita. Voittaa kirkkaasti molemmat yhden tammen tuotokset ja on myös parannus ensimmäisestä erästä.


Highland Park -projekti

Tässä on kypsytystoimintani kiinnostavin puteli, jossa on raaka-aineena Highland Parkin 50% vahvuinen New Make Spirit. Pullon sisältä löytyy palanen 220 asteessa paahdettua tammea sekä pala poltettua tammea, jotka kumpikin ovat kaksi kertaa käytettyjä. Kypsytys on kestänyt 2kk ajan ja tästä lähtee ensimmäinen välitestaus.

Värin osalta muutos on selkeä, kun viereen laitetaan alkuperäinen kirkas pullote. Selkeä osoitus siitä, että puun vaikutusta löytyy ainakin jonkin verran!

Tuoksu tuo pitkälti mieleen ne muistikuvat, mitä sain alkuperäisestä tisleestä. Hedelmäinen ja hitusen savuinen tyyli, joka odotetusti tuoksuu nuorelta ja vähän viinamaiselta. En pysty varmuudella osoittamaan kypsytyksen vaikutuksia tuoksussa.

Maku muistuttaa aluksi pitkälti tuoksua, mutta aika nopeasti esiin tulee hento häivähdys kipakampaa luonnetta pippurisen mausteisuuden muodossa. Tammen vaikutus käy tässä vaiheessa aika selkeäksi. Hedelmäinen makeus pelaa hienosti yhteen kevyen tammen, mausteisuuden ja tummasuklaan aromien kanssa. Kunhan puun vaikutusta saadaan kunnolla lisää, saattaa tästä tuotteesta saattaa tulla sävyltään aika röyhkeä, mutta sen luulisi maistuvan kenelle tahansa HP-fanille. Tämä on jo tässä vaiheessa paras kotikypsytykseni tuotos, mutta suurin kiitos kuulunee laadukkaalle tisleelle. Voin hyvillä mielin jättää pullon kaappiin parin kuukauden ajaksi ja tarkastelen tilannetta sen jälkeen. Katsotaan, minkälaiseen suuntaan mausteiset sävyt kehittyvät ja miten paljon tuoksu saa otettua kiinni makumaailmaa.


Tässä on vielä yhteiskuva koko Border Village's -tuoteperheestä. Valikoimaan ei ole hetkeen tiedossa muutoksia kun tämän hetken ainoa blendiviskiprojekti jatkuu vielä lähes vuoden ajan ja Highland Parkilla saattaa mennä vieläkin pidempään. En usko, että tulen pitkään aikaan laittamaan käytiin uusia kypsytyksiä, vaan odottelen rauhassa nykyisten purkkien etenemistä ja katson, mitä niistä saadaan aikaiseksi. Sekoiteviskejä en näillä näkymin lähde enää ollenkaan työstämään, vaan hyödynnän mieluummin HP:n kirkkaita tisleitä ja yritän ehkä joskus metsästää vielä väkevämpää raakatislettä käyttöön.

Jatketaan näillä puheilla eteenpäin. Hyvää talven jatkoa ja maistuvia viskihetkiä itse kullekin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...