perjantai 12. tammikuuta 2024

Glasgow Distillery -tasting 11.1.2024

Hyvää päivää viskikansalle!

Vuoden 2024 ensimmäiset viskit tuli eilen maisteltua itselleni ihan uudelta tislaamolta kun pöytään tarjoiltiin kattava Glasgow Distillery -rivistö. Kyseessä on vuonna 2014 tuotannon aloittanut, nimensä mukaisesti Glasgowssa sijaitseva toimija, jonka tuotteita on tulevaisuudessa tarkoitus nähdä kasvavissa määrin myös kotimaisessa valikoimassa.

Tuotannon perusajatus on mukava ja selkeä: valikoimassa on vakiopullotteet turvesavulla ja ilman sekä 46 % vahvuudessa että tynnyrivahvoina ja lisäksi innokkuutta löytyy erilaisiin tynnyriviimeistelyihin, jotka pullotetaan tynnyrivahvoina. Toimintaperiaatteisiin ei kuulu väriaineen käyttöä tai kylmäsuodatusta. Vakiotuotteissa ei ole ikämerkintää, mutta Small Batch -julkaisuista ikä ilmenee tislaus- ja pullotuspäivämääristä. Yleisesti kyllä puhutaan nuoresta tavarasta, ottaen huomioon tislaamon toiminnan alkamisajankohta. Olin etukäteen kuullut tuotteista hyvää kommenttia ja repertuaari on peruspiirteiltään varsin houkutteleva, joten itselläni oli suuri kiinnostus tutustua näihin tarkemmin. Sitten maistelun pariin!

The Original -pullote sisältää bourbontynnyriä ja uutta tammea joista muodostuu vaniljaisen karamellimainen olemus sisältäen myös runsaasti päärynää. Makeiden elementtien vastapainona toimii mukavan kohtuullinen tammisuus.

Tynnyrivahvassa versiossa makeus ja hedelmäisyys korostuivat selvästi, mutta tammi pysyi mielestäni sopivasti aisoissa, joten miellyttävä tasapaino säilyi. Korkeat prosentit eivät tuntuneet erityisen vahvasti, eli vesilisä ei tuntunut ainakaan pakolliselta. Lisäpisteitä tuli öljyisestä suutuntumasta. Hieno tuote oli kyllä ja on muuten aina kiinnostavaa maistaa rinnakkain saman tuotteen normiversio sekä tynnyrivahva pullote, varsinkin kun reseptiikka on täysin sama.

Peated-pullotteessa kypsytyksestä löytyy uuden tammen lisäksi Pedro Ximenez -sherrytynnyreitä. Makumaailmasta esiin nousi lihaa, tervaisuutta ja makeaa grillikastiketta, joka oli maisteluporukalle hyvin mieleinen kokemus. 

Tynnyrivahvassa pullotteessa aromien runsaus nousee uudelle tasolle, mutta tasapaino säilyy hienosti ja jälkimaku säilyy suussa hyvän aikaa. Makean sherryn vaikutus kietoutuu hienosti turvesavuisten ja tammisten elementtien ympärille. Molemmissa Peated-pullotteissa on hauskalla tavalla kesäisen terassin tunnelmaa, mutta myös talven kylmyyteen näistä löytyy takuuvarmasti lämmittävää vaikutusta.

Small Batch -pullotteiden etiketissä riittää infoa

Small Batch Tokaji Cask oli kattauksesta selkeästi erikoisin ja tästä tuntui löytyvän maistelun eri vaiheissa aina erilaisia elementtejä. Ilmiö kuulemma toistuu myös pidemmässä juoksussa tätä tuotetta maistellessa. Ominaissävynä oli makeaa hedelmäisyyttä, turvesavua ja viinitynnyrin tuomaa tanniinisuutta. Täytyy pyrkiä maistamaan tätä vielä uudelleen paremman mielipiteen luomiseksi, mutta ilman muuta ainakin kiinnostava kokonaisuus.

Small Batch Golden Beer Cask oli hauska tapaus ja hieno tuote. Reseptistä löytyy Pedro Ximenez -tynnyri, jossa on säilytetty Innis & Gunn’s Golden Beer -olutta, jonka jälkeen tynnyriin on lisätty turvesavutonta bourbonkypsytettyä viskiä. Karamellisuutta ja sitruksista vivahdetta tarjoava paletti toi kanssamaistelijoilla mieleen muun muassa vappusimaa tai inkivääriolutta. Olutmaailman puolelta sain tästä jonkinlaisen mielleyhtymän Viron myymälöistä tuttuun Grimbergen Blonde -olueeseen. Hyvä tuote!


Kaiken kaikkiaan oli siisti kattaus! Suosikin asemaan on nostettava Peated Cask Strength -pullote, joka oli kaikin puolin laadukas ja mielenkiintoinen tuote. Myös Original Cask Strength sekä Golden Beer Cask täytyy mainita kärkikolmikosta.

Tuotevalikoiman rakenne on kiinnostava ja monipuolinen, josta löytyy hyviä vaihtoehtoja kaikenlaisiin makumieltymyksiin. Harrastajia varmasti puhuttelee myös useat tynnyrivahvat julkaisut erilaisilla kypsytyksillä. Tuotteissa tuntuu selkeästi nuori ikä, mutta yhtä lailla laadukas tisle. Kannattaa pitää Glasgow Distillery -nimi mielessä ja laittaa pullotteita kokeiluun. Esimerkiksi piakkoin järjestettävässä UISGE-tapahtumassa tislaamo on edustettuna ja tapahtumaa varten on vieläpä erikoispullotetta luvassa!

Suuret kiitokset järjestäjille mukavasta tapahtumasta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...