maanantai 15. huhtikuuta 2024

Viskiretriitti osa 1: Edradour

Tervehdys kaikille!

Korviini kuului hiljattain iloinen uutinen, että Edradour-tislaamon tuotteita ollaan lanseeraamassa Suomen markkinoille. Tätä juhlistamaan oli vieläpä järjestetty mukava tapahtuma, jonka yhteydessä oli mahdollisuus tutustua tislaamon tuotantoon ja nauttia rauhallisesta oleskelusta maalaismaisemissa. Luvassa oli yön kestävä tilaisuus pitäen sisällään hyvää juomaa, hyvää juomaa ja tietenkin mukavaa yhdessäoloa harrastajaporukalla.

Näillä ennakkotiedoilla kohtasimme lauantaisena iltapäivänä Jaakon ja Lauran kanssa ja sitten käännettiin suunta kohti Kouvolaa. Matkalla oli hyvää aikaa virittäytyä tunnelmaan ja arvuutella, mitä kivaa kaksikko Kert & Teemu olivatkaan kehitelleet. Pääsimme mukavasti perille tapahtumapaikkana toimivaan kauniiseen hirsitaloon ja paikan päällä olikin jo houkutteleva viskikattaus valmiina laseihin kaadettuna. Pian seuraan liittyivät Saana ja Maria, jolloin kokoonpano oli kasassa ja tästä alkoikin heti luontevasti uppoutuminen Edradourin maailmaan.

Edradour on vuonna 1825 perustettu, Highlandin alueella sijaitseva tislaamo, joka on tällä hetkellä Skotlannin pienin toiminnassa oleva tislaamo. Edradour on tunnettu erityisesti sherrytynnyrikypsytetyistä tuotteistaan, jolle löytyy vannoutunutta fanikuntaa. Tislaamon omistaa tunnettu itsenäinen pullottaja Signatory Vintage, joka ilmeneekin siinä, että virallisten pullotteiden laajan tuoteskaalan lisäksi tislaamon tuotoksia löytyy paljon myös Signatory-pullotteina. Omalta osaltani kiinnostus tislaamoon on ollut olemassa ja useita vuosia, mutta tutustuminen on jäänyt pahasti alkuvaiheeseen, nimittäin kaapistani löytyvän Signatory-pullon lisäksi en ollut aiemmin maistanut mitään muita tuotteita. Kyseessä oli siis itselleni kiinnostava ja äärimmäisen mieluinen teema. Viskeissä on ainakin väriä kerrakseen, mutta minkälaisia ajatuksia heräsi maistelussa? Lähdetään käymään tuoteriviä läpi!


Edradour 10v

Tislaamon vakiovalikoiman perustuote, jonka kypsytyksestä löytyy sherrytynnyreitä ja bourbontynnyreitä. Sherryinen kärki on paletissa selkeä, rusinoita ja kuivattuja hedelmiä riittää. Mukana kuitenkin myös vaniljaa ja karamellisuutta viittaamassa bourbonin vaikutukseen. Makeiden elementtien vastapainona pientä mausteisuutta. Suutuntuma on kermaisen pehmeä ja kokonaisuus rento. Täyteläisyyttä riittää oikein sopivasti 40% vahvuuteen nähden. Tässä on maisteluhetkeen helposti lähestyttävä ja laadukas startterituote, joka antaa hyvän kuvan Edradourin peruspiirteistä.

Edradour 10v Signatory Vintage 2013

Tämän kanssa hypätään selkeästi seuraavalle tasolle kun kypsytyksessä on ainoastaan ensimmäisen täyttökerran oloroso-sherrytynnyreitä. Myös vahvuus on hyvin mieluinen 46%, joka tarjoaa jo kokonaisvaltaisempaa kokemusta, mutta lähtökohtaisesti ei kaipaa vesilisää. Tässä vaiheessa on muuten hyvä mainita, että tämän rivistön pulloista ei väriaineita löydy, eikä peruskymppiä lukuunottamatta myöskään kylmäsuodatus kuulu tislaamon politiikkaan.
Pullotteessa tumma hedelmäisyys, rusinaisuus ja taatelit hyppäävät pääesiintyjän rooliin, mutta mukana on veikeänä vivahteena balsamicon tyylistä happamuutta. Tammisuus tuo kaivatun tasapainon ja kyseessä on mukava nautiskeltava tuote, johon 46% vahvuus sopii mainiosti.

Edradour 12v Caledonia

Seuraavana yksi tislaamon vakiotuote, josta olen kuullut runsaasti positiivisia kommentteja. Kypsytyksestä löytyy bourbonia, viimeistely oloroso-sherrytynnyreissä ja pullotus on tapahtunut tässäkin 46% vahvuudella. Tuote tarjoilee lempeän lämpimän vastaanoton täyteläisten kuivattujen hedelmien parissa. Rinnalla kevyttä tanniinisuutta ja sopivasti tammea. Edellisessä tuotteessa havaittu happamuus leijailee tässäkin hitusen taustalla. Mukana hieman fariinisokeria ja suklaata. Suutuntuma tässäkin hyvin miellyttävä. Kaikin puolin todella laadukas kokonaisuus, jonka maine on helppo oikeuttaa!

Edradour 12v Cask Strength Batch #2

Sitten tynnyrivahvojen pariin! Tämä 12-vuotias on saanut vaikutteensa ensimmäisen ja toisen täyttökerran oloroso-sherrytynnyreistä ja pullotusvahvuus on 57,6%. Maku hulmahtaa ihanasti suuhun, mutta korkea pullotusvahvuus ei muuten tee itsestään kovin suurta numeroa. Todella täyteläinen tapaus, jossa on löytynyt toimiva tasapaino kuivaa sherryisyyttä, hedelmäisyyttä ja marjaisuutta. Mukana tupakkaa, nahkaa ja tummaa suklaata. Vesilisä ei ollut pakollinen, mutta omaan suuhun pieni laimennus toi vielä rikkaamman makukokemuksen. Erittäin mieluinen sherrypommi! Kyllä tällainen menee välittömästi samaan kastiin laadukkaiden single caskien tai muiden erikoisjulkaisujen kanssa

Edradour 21v Cask Strength 2001-2023

Loppuhuipennuksen aika, eli 21-vuotias tuotos, joka on saanut viimeistelynsä oloroso-sherrytynnyreissä ja pullotettu mehevällä 52,1% vahvuudella. Lasista löytyy todella syvä, arvokas tumma hedelmäisyys ja marjaisuus, jonka rinnalla on hienostunut tammisuus. Ilmoilla on ylikypsää trooppisen hedelmän sävyä, viinikumia ja hieman bbq-kastikemaista makeutta. Erittäin runsas aromimaailma valtaa suun ja show jatkuu pitkän aikaa. Iso viski, jossa tasapaino on loistava ja paksu suutuntuma parantaa kokemusta entisestään. Tilaa löytyy myös pienelle vesilisälle. Aivan ihana tuttavuus kaikin puolin!

Jälkisanoina voi todeta, että puhutaan ilman muuta laadukkaasta tuotannosta, jossa pullotteita löytyy kaikenlaisiin tarpeisiin. Eroavaisuuksista huolimatta punainen lanka kuitenkin säilyy selkeästi. Öljyinen tisle tuntuu tuovan lisäryhtiä kevyemmässä pullotusvahvuudessa, mutta yhtä lailla pehmittävän palettia tynnyrivahvuuteen siirryttäessä. Samasta syystä myös suutuntuma oli järjestään erinomainen. Viskiharrastuksessa rehellisille sherrykypsytetyille tuotteille on aina oma erityinen paikkansa ja tähän Edradour osuu loistavasti. Maistelu meni todella mukavasti rauhallisessa ja kiireettömässä ympäristössä hyvien keskustelujen ja kiinnostavien faktojen äärellä.

Kannattaa pitää Edradourin nimi mielessä ja laittaa tilaisuuden tullen kokeiluun! Alkon hyllylle on tarjontaa luvassa ja sitä odotellessa näitä voi jo bongata ravintoloiden valikoimista. Esimerkiksi 8.5.2024 on Turussa todella houkutteleva ja kohtuuhintainen setti sisältäen tämän maistelun viimeiset neljä tuotetta sekä 25v Cask Strength, joka on varmasti todella vaikuttava!

Maistelun jälkeen vuorossa oli ruokahetki, jonka aikana tuli todettua, että viskien lisäksi myös ruoka maistui näissä olosuhteissa erityisen hyvin. Korkea onnellisuuden taso saavutettu! Sitähän ei tosin vielä tiedetty, että viskitarjonnan suhteen oli vielä paljon sisältöä edessä. Pian olikin aika asettua taas maistelupöydän ääreen ja aloittaa reissun suuri yllätysohjelmanumero.

Tätä seikkailua jatketaan seuraavassa postauksessa, joten pysykäähän kuulolla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...