keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

Viskiretriitti osa 2: Glasgow Distillery

Jatkoa edelliseen numeroon:

Mukava viskiaiheinen rentoutumisreissu oli jo päässyt hyvään vauhtiin hienon tastingin merkeissä, jota on käsitelty tarkemmin tarinan ensimmäisessä osassa (linkki). Myös vatsat oli saatu täyteen ja rento olotila päälle. Kertillä ja Teemulla oli kuitenkin ässä hihassa kun porukka ohjattiin takaisin pöydän ääreen ja ilmoitettiin, että vielä on toinen kokonainen maistelu tiedossa. Ja mikäpä muukaan voisi olla teemana, kuin Glasgow Distillery!

Glasgow Distillery on vuonna 2014 toiminnan aloittanut, Glasgowssa sijaitseva tislaamo, jonka tuotannosta paistaa selkeästi korkea laatu ja suuri kokeilunhalu. Sain ensikosketukseni Glasgow-tuotteisiin muutama kuukausi sitten järjestetyssä tastingissa ja myös Uisgessa tuli täydennettyä maistelulistaa. Taustalla oli siis jonkin verran kokemuksia, joiden perusteella tuotteista on jäänyt itselleni hyvin vakuuttava kuva. Tämän illan kattauksessa oli mukavasti kuusi tuotetta, jotka olivat itselleni vielä tuntemattomia. Näistä viisi oli Small Batch -julkaisuja, joissa löytyi laidasta laitaan erilaisia kypsytysrapoja. Sitten maistelemaan!


Glasgow Triple Distilled

Perusvalikoimaan kuuluva, nimensä mukaisesti kolme kertaa tislattu tuote, jonka kypsytyksessä on ex-bourbonia ja uutta tammea. Pullotettu 46% vahvuudella.

Makumaailma on raikas ja pirskahtelevan hedelmäinen, sisältäen vihreää omenaa ja päärynää. Hieman tuli mieleen klassinen vihreä mehukatti. Uuden tammen mausteisuus kuitenkin pitää paletin yhtenäisenä ja antaa särmää. Suutuntuma on silti ohuehko ja yleisilme kepeä. Kesäiseen nautiskeluun sopiva.

Glasgow Small Batch Tequila Cask

Tästä vähän uudenlaista tuttavuutta, nimittäin listastani ei löydy muita tequila-kypsytyksiä. Tarkemmin ottaen tämä on kolmesti tislattua turvesavutonta tislettä, joka on ollut muutaman vuoden ex-bourbonissa ja sitten 2,5 vuotta tequila-tynnyrissä. Pullotettu 55,3% vahvuudella. Kiinnostava lähtökohta kyllä!

Startti on voimakkaan makea, jossa tammisuutta on reippaasti. Ensimaistolla tequilan aromit alkavat erottua vasta hetken kuluttua, mutta lähtevät sitten elämään ihan omaa sivupolkuaan. Todella luonteikas kaveri! Vesilisällä löytyy vielä lisää hulmahdusta tequilan trooppisille sävyille ja makealle päärynälle. Hyvä ja hauska tuote, joka ei ihan omiin lempparikategorioihin osu, mutta toisaalta tämä oli yhden maistelijan selkeä suosikki.

Glasgow Small Batch Calvados Cask

Seuraavana taas vähän tuntemattomampi kategoria, eli calvados-tynnyristä peräisin oleva tuote. Kypsytetty ensin ex-bourbonissa ja sen jälkeen 2,5 vuotta calvados-tynnyrissä. Pullotusvahvuus on 58,7%.

Lasista löytyy odotusti tuhtiin omenaisuuteen painottunut maku, jossa calvados on selkeästi kuskin paikalla. Makeutta riittää reippaasti, mutta mausteisuuden ja leivonnaisten sävyjen kanssa kokonaisuus ei kuitenkaan pääse lipsumaan liian äitelän puolelle. Raadin mielipiteissä ilmeni jakaantumista, mutta tässä on hyvä kesäinen tuote, jossa on myös tilaa vesilisällä tutkimiseen.

Glasgow Small Batch Manzanilla Cask

Nyt löytyi tutumpi tynnyrityyli, mutta tuoksuttelun yhteydessä tuli ennakkokäsityksen rikkova fakta, että tisle onkin täysin turvesavutonta. Nenään ehtineet aromit kertoivat hiukan erilaista tarinaa, mutta tämä yksilö onkin viettänyt noin 5,5 vuoden ikänsä kokonaan Manzanilla-sherrytynnyrissä, jossa on ollut aiemmin turvesavuista sisältöä. Pullotusvahvuus on 59% eli normaaliin Small Batch -tyyliin tynnyrivahva tuotos. Mielenkiinnolla maistamaan!

Makumaailma tarjoilee kesäisen ruuanlaittohetken tunnelmia, grillikastiketta, lihaisuutta ja hiukan viinietikkaa. Turvesavun vaikutus tuntuu selvästi, vaikka se onkin pelkästään tynnyristä lähtöisin. Mielleyhtymänä hyvin marinoidut lihat, jotka ovat hiiligrillissä käristymässä. Mukana myös makeutta taateleiden ja trooppisten hedelmien muodossa. Arvokkaan oloinen kokonaisuus ikään nähden ja erittäin hauska, onnistunut tuote. Ilmoille annettiin vinkkiä tämän mahdollisesta saapumisesta alkoon ja toivon toden totta, että näin myös käy!

Glasgow Small Batch Red Wine & Ruby Port

Seuraavana jälleen mielenkiintoisella reseptillä valmistettu tuote. Tuotantoerästä kolme tynnyriä on kahdesti tislattua turvesavuista tislettä, joka on kypsytetty uudessa tammessa ja viimeistelty Bordeaux-punaviinitynnyreissä, kun taas kolme tynnyriä ovat kolmeen kertaan tislattua turvesavutonta tavaraa, joka on kypsynyt ex-bourbonissa ja ruby port -tynnyreissä. Tislaamon lausuman mukaan kyseessä on heidän kaikkein kokeellisin pullote. Pullotusvahvuus on tässä 57,5%.

Ensimaistoa hallitsevat makeat elementit ja mausteisuus, kunnes turvesavu päästetään jälkimaun puolella ilmoille. Ajan kuluessa savua on helpommin aistittavissa myös tuoksussa. Kuitenkin tämä on erikoinen ja hauska tapaus, joka tuntui hieman vaihtelevasti joko silkkisen pehmeältä, hedelmäiseltä ja marjaiselts tai selkeämmin turvesavuiselta. Tämäkin on kovan laadun omaama tuote, jossa riittää tutkittavaa. Ei mikään ihme, että osalle porukasta tämä oli kattauksen ykköstuote.

Glasgow Small Batch Kirsch Import

Sarjan päätteenä oli noin 4,5-vuotias pullote, joka on kypsynyt uudessa tammessa ja viimeistelty moscatel-sherrytynnyrissä. Pullotusvahvuus on tässä 60,5%.

Tästä löytyi mausteisuutta, pippuria ja makeaa hedelmäisyyttä. Varsinkin alussa yleisilme oli melko ärhäkkä, mutta aika auttoi tässä selkeästi ja repertuaariin ilmaantui leivonnaisia ja vaniljakastiketta. Myös vesilisälle tässä oli mukavasti tilaa ja kohtuullinen laimennus oli mielestäni tälle eduksi. Mukava täyteläisen sherryinen pullote.

Näin saatiin vedettyä läpi myös tämä jälkimmäinen kattaus. Hieno kokemus korostui vielä entisestään kun setti tuli kokonaan yllätyksenä. Glasgow-tuotteista oli ennakkoon hyvä mielikuva ja tämä setti ainoastaan korosti positiivista näkemystä. Erilaiset Small Batch -julkaisut ovat varsinkin harrastajien näkökulmasta todella hieno asia ja on myös olennaista huomioida, että porukan mielipiteet suosikkituotteesta jakautuivat yllättävän paljon tässäkin rivissä. Jokaiselle jotain siis! Alkupään tuotteet olivat eri tavoilla kiinnostavia ja positiivisia kokemuksia, mutta jälkimmäinen kolmikko puhutteli voimakkaammin omia makumieltymyksiäni. Suosikkituotteeni oli Manzanilla Cask, josta toivottavasti pääsen nauttimaan joskus myöhemminkin, mieluiten omasta kaapista. Edelleenkin voidaan pitää suositus, että Glasgow-tuotantoon kannattaa tutustua! Alkon valikoimassa on tällä hetkellä kahden vakiopullotteen lisäksi tänä vuonna julkaistu UISGE 2024 -erikoispullote ja tulevaisuudessa on vielä täydennystä luvassa.

Tällaisilla kokemuksilla ja ajatuksilla oli hyvä fiilis siirtyä nauttimaan loppureissun aikana saunomisesta ja yhteisestä ajanvietosta rennoissa tunnelmissa. Seuraavana päivänä kotiin saapumisen jälkeen oli helppo todeta, että tällainen irtiotto arjesta teki hyvää, varsinkin hyvällä porukalla ja näin maukkaalla viskitarjonnalla höystettynä. Viskiretriitti on siis todettu konseptina loistavaksi! Suuret kiitokset Kert & Teemu tämän hienon tapahtuman järjestämisestä sekä tietenkin harrastajakollegoille seurasta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...