perjantai 9. helmikuuta 2024

UISGE 2024 -raportti

Tervehdys kaikille!

UISGE 2024 on nautittu ja ahkerimmatkin viskiharrastajat ovat todennäköisesti ehtineet pikkuhiljaa toipua tästä parin päivän koitoksesta. Käydään vielä näin jälkikäteen läpi omia ajatuksia tämän vuoden suorituksesta.

Työtaistelun aiheuttamien liikennehaasteiden johdosta pääsin tällä kertaa paikalle vasta lauantaina, mutta onneksi sain jo klo 15 lähtien pyhitettyä päivän maistelutoiminnalle. Tavoitteenani oli tehdä ennakkoon suunnitelma varsinkin tärkeimpien tuotteiden osalta, että maisteltavista tuotteista saisi parhaat kokemukset. Etukäteen julkaistun ohjelmavihkon tiedoista tuli itselleni hyvät lähtökohdat, mutta huomattavaa apua tuli myös sosiaalisesta mediasta, johon jaettiin ahkerasti suosituksia. Tietyllä tavalla oli siis etua mennä vasta lauantaina paikalle. Erityisen iso hatunnosto bloggaajakollegalle Finwhisky, jolta tuli aktiivisia tilannepäivityksiä ja vieläpä kuvat kaikkien tuotteiden hinnoista!

Suoritus meni suurin piirtein odotetusti, eli alkuvaiheessa ennakkoon mietitty järjestys piti hyvin kutinsa ja listan tuotteita tuli maistettua useita, mutta ajan kuluessa suunnitelmallisuus alkoi vähenemään ja mukaan tuli myös paikan päällä havaittuja tuotteita. Työkenttää riitti paljon ja kova suoritus näkyi myös päivän aikana kerätyssä maistelumerkintöjen määrässä (26kpl). Jossain vaiheessa piti kyllä todeta makuhermojen terävimmän kärjen väistyneen ja siirtyä suosiolla edullisempaan päätyyn. Tästä tulee vielä listausta maistetuista tuotteista ja vähän mietteitä.

Päivä lähti käyntiin täysin uuden tislaamotuttavuuden The Englishin valikoimien äärellä. Oikein mukavaa ja laadukasta tavaraa, joista erityisen pehmeä, mutta runsas kesäinen tunnelma oli 11-vuotiaassa, joka löytyy myös kotimaan valikoimista. Single cask-pullote oli toki myöskin todella kova. Käynnin yhteydessä tuli hyvät faktat ja kivat keskustelut tislaamon edustaja Mike Fisherin kanssa.

Saman pöydän äärestä löytyi myös Penderyn, josta ei myöskään ollut vielä aiempia kokemuksia. Lasiin tuli otettua Patagonia-pullote sekä Tawny Port -tynnyrissä viimeistelty single cask. Molemmat upposivat kivasti ja portviinikypsytetty vei näistä voiton.

Seuraavana reissun vanhin pullote Allt A'Bhainnelta, jota ei myöskään ollut tislaamolistalla entuudestaan. Pehmeän kermainen ja täyteläinen, hyvä tuote!

Myös Dailuainen nimi piti ottaa haltuun ja siitäkin jäi ainoastaan positiivista sanottavaa. Rento tuote, jossa kuitenkin korkea ikä tuo mukavaa kulmaa

Saman pöydän äärestä lasiin löytyi vielä jotain tuttuakin tislaamoa. Talisker ei koskaan petä ja tämä pullote oli vielä erityisen kova. On aina suuri ilo maistaa laadukkaita IB-pullotteita!

Kilchomanin pisteeltä löytyi konjakkikypsytystä kokenut pullote, jossa kaikki komponentit toimivat hienosti. Turvesavun ja konjakin yhdistelmistä ei ainakaan vielä ole heikkoja lenkkejä tullut vastaan.


Sitten olikin tämän reissun parhaan tuotteen vuoro kun tuli pitkästä aikaa tehtyä tuttavuutta vanhemman Bowmoren kanssa. Tällä kerralla maistoon meni Bowmore Dawn, joka oli muidenkin "lintupullojen" tapaan erittäin miellyttävä esitys. Tumman hedelmäinen ja marjainen tapaus, jossa turvesavun ja tervan ohella leijuu ihana laventelisuus. Voi, kunpa näitä pääsisi säännöllisemmin nautiskelemaan!

Seuraavana Glasgow Distillery! Tämän tislaamon tuotantoon kerkesinkin muutama viikko sitten tutustua kattavan tastingin merkeissä, josta blogipäivitys täällä. Kokemus oli varsin hyvä, joten täytyi ilman muuta käydä virkistämässä muistia ja kokeilemassa itselleni uudet tuotteet.

Cognac Cask -pullote on kolme kertaa tislattu turvesavuton tuotos, joka on kypsynyt 2,5 vuotta uudessa tammessa ja 2,5 vuotta konjakkitynnyristä, eli hieman perinpohjaisempi tynnyriviimeistely. Konjakki maistui voimakkaasti, mutta ei mielestäni ottanut liikaa niskalenkkiä, vaan kokonaisuus oli oikein miellyttävä.

Virallinen UISGE 2024 -pullote taas on turvesavuinen tisle, joka on kypsynyt koko elinkaarensa ajan Marsala-viinitynnyrissä. Makupaletissa oli mukavaa tervaleijonaa, savua ja leirinuotiota, jotka pelasivat hyvin yhteen viinitynnyrin kanssa. Nuorella iällä vakuuttava esitys!

Voidaan taas todeta, että Glasgow-tislaamossa on ainesta! Myös muilta läsnäolijoilta kuului paljon positiivista kommenttia ja eli suositukseni pysyy vahvasti voimassa näiden tuotteiden suhteen. Myös viskikilpailussa saavutettu palkintosija tukee tätä näkemystä. Onnittelut ja kiitokset Kertille ja Teemulle toiminnan saamisesta tähän pisteeseen. Peruspullotteet löytyvät jo Alkosta, mutta myös UISGE-pullote saadaan jossain vaiheessa myyntiin.

Ja kierros jatkuu! Seuraavana Loch Lomondia, josta olin kuullut hyvää palautetta ja piti laittaa kokeiluun. Varsin erinomainen rusinasoppa löytyi tästä lasista! Tislaamon tuotteisiin pitäisi tutustua joskus laajemminkin.

Japanilaisten sarjassa tämä oli pärjännyt hyvin, mutta tässä hetkessä ei yleiskepeän olemuksen lisäksi jäänyt erityisempää muistijälkeä.

Glen Scotian rivistä tuli kokeiltua sherry- ja bourbonkypsytetyt tuotteet tislaamon edustaja Alan Reidin loistavassa ohjauksessa ja vieläpä reissun suurimmilla 1cl kaadoilla. Molemmat tuotokset olivat todella onnistuneita, erityisesti bourbonkypsytystä nauttinut tynnyrivahva 10-vuotias. Jos tällaisia travel retail -tuotteita tulee joskus vastaan, niin kannattaa tarttua tilaisuuteen!

Vuoden 2023 parhaan viskin titteliä kantava Glenglassaugh Sandend oli ehdottomasti testattava. Tislaamosta löytyi itselläni pelkästään PX-kypsytetyn tuotteen kokemus ja sen perusteella suurin kysymys kuului, onko muissakin tuotteissa yhtä miellyttävä suutuntuma? Ehkä jopa yllättäen tämäkin tuntui suussa silkkisen pehmeältä ja sopivan öljyiseltä, vau! Myös maun puolesta pelkkää positiivista sanottavaa, eli kova tuotos kyseessä ja menestys on helppo oikeuttaa.

Aberlour Casg Annamh piti kokeilla, koska joskus harkitsin pullon hankkimista. Hyvältä tislaamolta tämä oli vähän mitäänsanomattomampi tuote, mutta ei kuitenkaan varsinaisia virheitä.

Viskifestivaalien perinteisiini kuuluu vierailu BlueWhiten kojulla, eli tälläkin kerralla tuli käytyä kuuntelemassa kuulumiset. Listalla olikin nyt erikoisuuksien erikoisuus kun talvisiin makuihin keskittynyt, muistaakseni glögitynnyrissäkin kypsynyt tuotos antoi nenään jouluista sillin tuoksua. Makupuolella tämä kokemus ei ollut niin voimakas, mutta joulupöydän ruokalista oli vahvasti läsnä. Hauskalla tavalla ehkä oudoin viski, joka on ikinä tullut vastaan. Myös jyväviskiä tuli kokeiltua ja siinä ei outoudessa samanlaisiin sfääreihin päästy, vaan kyseessä oli ihan toimiva perus tynnyrivahva jyväviski. Valikoimista muuten löytyy näköjään myös maistuvaa tervalikööriä.

Täytyi ottaa vielä paluu The Englishin pisteelle ja kokeilla perustuotteet, jotka olivat myös mukavia. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan oltu enää tarkempia analyysejä tekemässä.

Samaan nippuun tuli Penderyn Madeira kokeiltua.

En ole mikään Jack Daniel'sin fani, mutta oli kiinnostavaa kokeilla heiltä muuta, kuin perustuotetta. Ihan mukavaa tavaraa, vaikka ei näitä edelleenkään tarvitse lähteä kotiin keräilemään.

Pieni irlantilainen maistiainen Powersilta.


Tähän loppuikin omat kuvamateriaalit. Tuli vielä Valamon pisteellä kokeiltua Luostariviski 2nd batch, mutta tästä ei jäänyt kuvaa talteen. Hyvä tuote oli joka tapauksessa!

Siinä se reissu sitten oli! Aika laaja tuotemäärä tuli otettua haltuun ja tällaiset rupeamat ottavat kyllä kisakunnon päälle, mutta hauskaa oli ehdottomasti! Viskien parissa kiertely oli tälläkin kerralla erittäin antoisaa, varsinkin kun paikalla oli paljon hyvää maisteluseuras! Paljon mukavia makuja tuli vastaan, mutta yhtä lailla aika moni suunniteltu tuote jäi täysin unohduksiin tai oli jo päässyt loppumaan. Ehkä päällimmäisenä jäi harmittamaan Valamon UISGE-pullotteen missaaminen, mutta nyt kävi näin ja seuraavalla kerralla täytyy olla tarkempana.

Ensi kerralla täytyy ilman muuta yrittää päästä paikalle molempina päivinä, että valikoimia ehtii käydä paremmin läpi ja lisäksi on mahdollisuus maistaa useampi tuote arviointikyvyn ollessa parhaimmillaan. Samalla on myös enemmän aikaa käydä keskustelua esittelijöiden kanssa, joilta oppii aina kiinnostavia faktoja tuotteista. Tässä vaiheessa esitän vielä suuret kiitokset järjestäjille hienosta tapahtumasta ja kattavasta tuotemäärästä, joka paikalle on tälläkin kerralla saatu.

Tässä vielä muutama linkki UISGE 2024 liittyen:

Finwhisky - Uisge 2024 tunnelmia

Viskipullopostia - tunnelmia viskifestarien jälkeen

Finnishmalt - UISGE-viskifestivaalin tuomarina


Hyvää viikonloppua itse kullekin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alkusanoilla alkuun

Tervehdys! Jos olet viskistä kiinnostunut niin saatat olla täsmälleen oikeassa paikassa. Täältä saat toivon mukaan mielenkiintoa visk...