Heippa!
Yksi kevään kohokohdista on taas koettu kun viime viikolla ohjelmassa oli Suomalaisen Viskin Päivän juhlintaa. Historiasta sen verran, että 23.5.2012 on Viskin Ystävien Seuran syntymäpäivä ja vuonna 2014 seura julisti yhdessä suomalaisten viskitislaamoiden kanssa 23.5. päivämäärän viralliseksi juhlapäiväksi. Näin siis syntyi Suomalaisen Viskin Päivä!
Tänä vuonna juhlallisuuksiin kuului Alkoon etukäteen julkaistut erikoispullotteet neljältä tislaamolta (Valamo, Teerenpeli, Helsinki Distilling ja Kyrö). Näistä tuli ostettua omaan kaappiin Kyrön uutuus. Lisäksi viikon kruunasi lauantaina järjestetty Viskin Ystävien Seuran järjestämä maistelutilaisuus. Tämä on ollut itselleni erittäin mieluinen tapahtuma, koska paikan päällä on mahdollisuus kuulla tislaamoiden edustajilta tuoreimmat kuulumiset, saada esittelyt uutuustuotteista ja tietenkin nauttia makuelämyksistä viskin ystävien seurassa.
Kotimainen viskituotanto on ottanut vuosien varrella suuria askelia eteenpäin ja tämä näkyy tuotteiden laadun lisäksi myös alan toimijoiden määrässä. Tämän vuoden maistelussa olikin edustettuna ennätykselliset seitsemän tislaamoa kun joukkoon liittyivät ensimmäistä kertaa Ägräs ja Koto Spirits. Luodaan nyt katsaus maistelun tarkempiin tunnelmiin!
Ägräs on jo julkaissut yhden viskin markkinoille, mutta tislaamon toiminnassa on ainakin viskipuolella ollut katkoa. Tällä hetkellä pannut kuitenkin käyvät kuumina ja tuotanto keskittyy jyväviskeihin. Tulevaisuuden viskeistä saatiin esimakua maisteluun tuodusta raakatisleestä, jossa oli sekä vehnää että ohraa. Oli kiinnostava ja maistuva, jättää mukavia odotuksia seuraaviin kohtaamisiin!Koto Spirits on vuonna 2022 kolmen serkun toimesta perustettu tislaamo ja tämän pöydän uusin nimi, jonka tavoitteena on keskittyä viskin tuotantoon. Maistelussa oli raakatislettä, jossa esiintyi varsinkin alkumaussa hyvää lakritsaista vivahdetta. Tämäkin oli varsin toimiva kohtaaminen.Toivotan onnea ja menestystä sekä Ägräksen että Koton toiminnalle ja toivon mukaan pääsemme seuraamaan näiden tisleiden matkaa kohti valmista viskiä!
Valamo 8v Unpeated 1st Fill Bourbon Cask #303Valamo toimitti maistelun ensimmäisen viskin virkaa ja lasissa oli 8-vuotias, Buffalo Trace -tynnyrissä kypsynyt uutuustuote. Vahvuutta on suuren "munkkien osuuden" takia laskettu 50% tasolle. Tässä oli kyllä herkullisen pehmeä, makea profiili, jossa bourbonin vaikutus tuntuu selkeästi. Tasapainoinen ja todella miellyttävä tuote kyseessä.
Teerenpeli 8v Moscatel CaskTeerenpeliltä ilmaantui tänä vuonna vähäsavuinen tuotos, joka on kypsytetty Moscatel-sherrytynnyreissä. Makean sherryn vaikutus on havaittavissa kun paletista löytyy persikkaa, päärynää ja karamellimaisuutta. Taka-alalla kuitenkin lymyilee pieni tervaleijonaisuus. Kokonaisuutena todella maukas ja kesähenkinen viski, jota voi lämpimästi suositella.
Helsinki Whiskey #28 VYS Stout Cask Rye MaltHelsingin tuotannosta löytyi taas kiinnostavia speksejä, nimittäin tämän tuotteen takana ollut tynnyri kävi läheisellä panimolla lainassa ja oluen valmistuttua perään laitettiin viskitislettä tekeytymään. Tisleestä löytyy 70% ruista ja 30% ohraa. Tuoksu ei tämän osalta herättänyt korkeita odotuksia, mutta maussa tuntuu tumma, paksu ja paahteinen Imperial stoutin sävy, samoin Pantteri-karkit ja palaneet leivonnaiset. Kiinnostava kokonaisuus ja selkeä mielipiteiden jakaja, joka itsellä jäi kuitenkin neutraaliin kategoriaan. Kokeilunhalusta yläpeukkua! Tynnyri muuten lähti takaisin panimolle uudelle kierrokselle, eli katsotaan, saadaanko saagalle vielä jatkoa.
Kyrö's Choice Scottish PeatKyrö's Choice -pullotteet valitaan aina henkilöstön toimesta sokkomaistelussa ja kysehän on aina 100% rukiisesta tavarasta. Pullotteen teemana on nimen mukaisesti skotlantilainen turve ja tarkalleen ottaen tämä rakentuu kahdesta tynnyristä, joista toisen sisällössä on skotlantilaisen turpeen vaikutusta ja toisessa suomalaisen turpeen. Aiemmista vuosista poiketen nyt ei ole pelattu erikoisemmilla jälkikypsytyksillä, vaan tässä on käytetty perus ex-bourbonia ja uutta jenkkitammea. Makumaailmassa oli mausteisen rukiin ohella hedelmää, hunajaa ja miellyttävä turvesavuisuuden muoto. Suoraviivaisen rehellinen tuote, josta nautin kovasti. Tätä onneksi löytyykin jo kaapista!
Old Buck oli jokavuotiseen tapaan suurien odotusten kohde. Loppujen lopuksi pöytään ei kuitenkaan päätynyt ennakkoon ilmoitettu tuote, vaan 3-vuotias tuotos, joka on kypsytetty uudessa tammitynnyrissä. Prosentteja toki oli luvatut 71,6% ja tämä muuten onkin tähän mennessä vahvin maistamani viski. Heti kärjessä osuu nokkaan tuttu saippuakuplien tuoksu, joka antaa heti tuttua tunnetta tislaamosta. Profiilissa tuntuu selkeästi uusi tammi ja tämä on roteva ja todella iso viski, mutta samaan aikaan olemukseltaan arvokas ja hienostunut. Missään osa-alueessa ei mennä överin puolelle, vaan tammea, raikasta vaniljaa, karamellia ja pientä parfyymiä löytyy sopivissa suhteissa. Tuhkanen toimittaa hyvää, kuten aiemminkin on havaittu! Myös huutokauppakeisarin seuraajat saivat vihdoin vastauksen, mitä tälle 1000 Lakesin tynnyrille tehtiin. Tästä pullosta löytyikin omalta osalta illan voittaja!Kokonaisuutena oli jälleen kerran rautainen maistelukattaus sisältäen kiinnostavia faktoja, hauskaa sanailua, hyvää keskustelua ja tietenkin hienoja maistelukokemuksia. Erityisesti lähituotannon kategoriassa käytiin kovaa kilpailua, jonka lopputuloksena oli ainakin omalta osalta ylpeys suomalaisen viskin laadusta, raaka-aineista ja alan asiantuntijuudesta.
Kiitoksen kaikille paikalla olleille tislaamoedustajille ja tietenkin Viskin Ystävien Seuralle tämän tapahtuman järjestelyistä. Suomalaisen viskin tulevaisuus näyttää valoisalta, joten iso kippis sille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti