Tällä viikolla Bob's Laundry -ravintolassa järjestetty maistelutapahtuma oli loistava mahdollisuus täydentää yleissivistystä Glenmorangie-tislaamon valikoimasta ja tutustua viimeisimpiin uutuuksiin. Kirsikkana kakun päällä paikalle oli saapunut tislaamon brand ambassador Paul Malone, eli tarjolla oli roppakaupalla tarinoita ja tuoreinta tietoa aiheen tiimoilta.
Glenmorangie on Skotlannissa Highlands-alueella sijaitseva tislaamo, joka on myös yksi maan suurimmista tuottajista. Tislaamolle tyypillinen makuprofiili kulkee usein lempeän hedelmäisissä tunnelmissa, mutta aikaisempien kokemusten perusteella tuotannosta löytyy runsaasti toisistaan poikkeavia kokemuksia ja tislaamo on ollut muun muassa edelläkävijänä erilaisten tynnyriviimeistelyjen tutkimisessa ja julkaisemisessa. Ilman tarkempia ennakkotietoja oletuksena siis oli varsin monipuolinen kattaus ja sellainenhan sieltä löytyi. Käydään kimppuun!
Maistelun avasi vakiovalikoimaan kuuluva 12-vuotias pullote, joka on korvannut aiemmin hyvin tunnetun 10-vuotiaan. Tuttuna elementtinä uutuustuotteessa oli hunajainen ja kermainen yleisilme, josta löytyy runsaasti hedelmää, vaniljaa ja mukavasti kukkaisuutta. Myös hento sitruksinen aromi on paletissa läsnä. Kokonaisuus on kuitenkin aiempaan peruskymppiin verrattuna runsaampi ja vielä pykälän verran enemmän kompleksi. Tervetullut uutuus!
Seuraavana vuoroon pääsi 14-vuotias Quinta Ruban, joka on kypsytyksessään nauttinut muhkeasta portviinitynnyrin läsnäolosta. Tämä tuote tarjoili aluksi odotuksiini nähden jopa yllättävän tummaa rusinaista makumaailmaa, josta löytyi myös reilu annos maitosuklaan sävyjä. Ensivaikutelma suuntasi voimakkaasti pimeään talveen ja jouluisiin tunnelmiin, mutta seuraavaksi alkoikin nousta esiin tuoreita trooppisia hedelmiä ja vaniljaa hämmentämään pakkaa. Kahvia ja vaniljaa kyytipojaksi tähän erikoiseen reissuun. Iso ja monivivahteinen kokemus, joka kannattaa laittaa kokeiluun. Yksi suosikeista!
Kolmantena rivissä oli uunituore 15-vuotias Lasanta, joka on lähiaikoina ottamassa paikkaansa valikoimissa aiemman 12-vuotiaan tilalla. Uuden pullotteen reseptiikkaan kuuluu 13-vuotinen bourbonkypsytys, joka jälkeen vuorossa on kaksi vuotta Oloroso-sherrytynnyrikypsytystä. Näiden askelmerkkien tuloksena on mukava suoraviivainen kokonaisuus, jossa tuntuu selvästi pidempi bourbonkypsytys, mutta myös iän tuoma arvokkuus. Pitkä sherryviimeistely antaa selkeän roolinsa tähän ja kokonaisuudessa ilmenee miellyttävää pähkinäisyyttä, tummia hedelmiä ja tanniinisuutta täydentämässä vaniljaisen makeaa makumaailmaa.
Rivin neljäntenä tarjoiltiin A Tale of Tokyo, joka on japanilaiseen teemaan liittyen saanut kypsytystä Mizunara-tammesta. Tämä onkin tullut aiemmin maistettua, joten oli hieno päästä verestämään muistoja. Kokonaisuudessa ilmenee ensisijaisena runsas herkullinen hedelmäisyys ja öljyisyys, jota kuitenkin tasapainottaa melko kuiva tammisuus. Näkökulma muuttuu eri maistoilla kun ensin nyansseina tuntuu korostuvan trooppisuuden ohella appelsiininkuoren sitruksisuutta ja hitusen basilikaa, mutta myöhemmin esiin iskeekin vanhan portviinin tarjoamaa arvokasta tunnelmaa. Hauska kokonaisuus, jossa riitti yllättävän paljon tutkittavaa ja erilaisia piirteitä.
The Nectar 16-vuotias on legendaarisen kesäviskin viimeisin iteraatio, joka on saanut bourbonkypsytyksen ohelle reilua lisäluonnetta useista eri jälkiruokaviinitynnyreistä. Tuotteen ikä on vuosien varrella kokenut vaihtelua ja viimeisin tuotos on sarjassaan vanhin pullote. Paletti on tässä odotettavasti makeuteen painottunut ja runsaan hedelmäinen. Suutuntuma on korostuneen öljyinen ja jopa makean siirappinen. Joukosta huudahdettiin osuva Creme Brulee -jälkiruokavertaus. Pidemmän kypsytyksen tarjoama runsaus ja tammisuus tuo kuitenkin särmää näihin pitoihin. Erinomainen kesäviski, jossa iän tuoma arvokkuus loistaa hienosti.
Viimeisenä listalla vakiovalikoiman lippulaiva, eli tuorein 18-vuotias pullote. Sisällöstä löytyy suurimmaksi osaksi ensimmäisen ja toisen täyttökerran bourbon, joiden joukossa on lisävivahteita tarjoamassa pieni määrä oloroso-sherrytynnyrikypsytteistä sisältöä. Maistelun alussa korostuu todella valtaisasti hunajainen, kermainen ja karamellinen sävy. Silkkaa toffeista pehmeyttä tämä alkuosuus. Hyvin pian mukaan kuitenkin osuu tammi, josta pitkä kypsytysaika on kuitenkin hionut rosoisimmat pinnat pois. Kokonaisuutena kuin pehmeä tyyny, mutta samaan aikaan kuitenkin runsas ja elegantti kokonaisuus. Tämä on sitä parempaa ristiriitaa ja voisin välittömästi suositella tätä kesäterassilla nautiskeltavaksi! Lieneekö sattumaa, että kuvassa näkyy tyhjä pullo...
Viskiosuuden jälkeen vuorossa oli vielä Bob's Laundryn tarjonnasta nautiskelua maukkaiden Bao bunien ja dumplingien muodossa. Todella herkulliset eväät oli! Baarimikko oli myöskin loihtinyt maukkaat drinkit Glenmorangie 12-vuotiaan pohjalta, eli illan teemasta tuli otettua kaikki ilo irti. Lämmin suositus annettava ravintolalle näiden makujen perusteella!
Olipa mukava maistelu! Joukosta löytyi kivasti yllätyksiä ja hyviä uusia kokemuksia, joten tämä setti täytti odotukset erinomaisesti. Kesän lähestyessä pitäkää Glenmorangie-nimissä ja laittakaa tuotteita kokeiluun kun näitä tulee vastaan. Iso kiitos tapahtuman järjestäjille, paikalle kauempaa saapuneelle Paul Malonelle ja tietenkin kaikille hyville maistelutovereille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti